Kategoriler
Yazarlar

Rasim PEHİVANOĞLU

2345

1928 yılında Ürgüp-Karain Köyünde doğan Rasim Pehlivanoğlu, 1947 yılında Pazarören Köy Enstitüsünden mezun olunca, Karain Köyü İlkokulu Başöğretmeni olarak göreve başlamıştır. Ortahisar beldesi ilkokul başöğretmeni iken askere alınmış; Tuzla Uçaksavar Yedek Subay Okulu mezuniyet töreninde okul komutanının konuşmasına –öğrenciler adına– cevap verme görevini yerine getirmiş; kıta hizmetini Erzincan’da tamamlamıştır.

Asker dönüşü Ürgüp’ün Çökek köyünde bir ders yılı görev yapmış, 1957 yılı yazında yeniden Karain Köyü başöğretmenliğine tayin edilmiştir. Bu köyde, Türkiye’nin ilk köy kütüphanesini açan derneğin kurucu başkanı olmuştur. Açılan kütüphane hızla gelişiyor ve çevreyi de etkiliyorken, 1958–59 ders yılı ortasında, Ürgüp dışında bir köye nakledilmiş. Aynı ders yılı içinde üç ayrı köy okulunda görev yapmak zorunda bırakılmıştır.

1959 yılı yazında, Kayseri merkezinde bir ilkokula tayin edilmiş olan Rasim Pehlivanoğlu, Kayseri’de değişik 3 ilkokulda görev yapmıştır. Devam ettiği yüksek okul “Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümünden”diplomayla, “Edebiyat Grubu” bölümünden yeterlilik belgesiyle mezun olmuş. 1964 yılında ortaöğretime geçmiştir.

Kırşehir’in Mucur, Çiçekdağı Ortaokullarını takiben Kayseri’nin Nazmitoker, Esenyurt Ortaokullarında, Türkçe–Sosyal Bilgiler öğretmenliği yapmış. 1974’de Argıncık Ortaokulu Müdürlüğüne getirilmiş. 1978’de emekli olmuştur.

Emeklilikte kendisini yetiştirmeye devam etmiş olan Rasim Pehlivanoğlu, toplantılarda konuşmalar yapmış. Makaleler, kitaplar yazmıştır. Katıldığı 12.13.15’nci Milli Eğitim Şuralarında ilginç konuşmalarıyla dikkatleri üzerine çekmiştir…

Yüksek öğrenim görmüş 4 çocuğu ve çoğu üniversite tahsili yapmış 9 torunu olan Rasim Pehlivanoğlu halen Kayseri’de yaşamaktadır.

Rasim Pehlivanoğlu’nun Yazılı Eserleri:

  • OKULLARDA BAŞARININ YOLLARI: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından ve daha birçok kuruluştan tavsiyeli olan bu eser, “Başarıyı Tanıyalım, Başarının Şartları, Başarının Birinci Şartı Sağlam ve Sağlıklı Olmak” ciltlerinden oluşmuştur.
  • SEVDİĞİMİZ ATATÜRK: Atatürk’ün önder kişiliğini dile getiren bu eserin basım ve dağıtımı, Atatürk Kültür, Dil Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu kararıyla, Atatürk Araştırma Merkezi tarafından yapılmaktadır.

Basıma Hazır Olan Eserleri:

  • ATATÜRK’ÜN ÜSTÜN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ: Bütün yönleriyle Atatürk’ü anlatan, gerçek Atatürk’ü tanımada çok faydalı olacağına inanılan, büyük boyutlu bu ansiklopedik eser, kısa zamanda basımını ve dağıtımını yapacak duyarlı yayıncıyı beklemektedir.
  • Mevcut Milli Eğitim Uygulamalarımız – Eleştiriler – Tavsiyeler (M.E Bakanlarına verilen eğitim raporu)
  • Türkiye’de Köy Enstitüleri ve Pazarören Köy Enstitüsü
  • Eşekli Kütüphaneye Dönüşen Türkiye’nin İlk Köy Kütüphanesi: Olayları yaşayanın diliyle yazılan büyük boyutlu bu eser meraklı yayıncısını beklemektedir.

Fotokopi ile Çoğaltılıp Dağıtılan Broşürler

  • Eşekli Kütüphanenin Öyküsü (Nisan 2001)
  • Eşekli Kütüphaneye Dönüşen Türkiye’nin İlk Köy Kütüphanesi (Ocak 2010­ Haziran 2010)
  • Yalanlı Anlatımla Kazanılan Dünya Birincilik Ödülü (Eylül 2010)

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir