Kategoriler
Makaleler

ZİLELİLİK RUHU VE ŞUURU

Yusuf Meral

4.000 yıllık tarih içinden süzüle, süzüle;  imbikten geçmiş damlalar gibi birikmiş bir kültür ve bu kültür içinde yoğrulmuş,Zile gibi bir şehirde hayat sürmek…  Böyle bir geçmişten gelip; böyle bir kültürde yaşamak; başka yerlerde, başka şehirlerde yaşamaktan faklı bir yaşayış olsa gerektir?               

Bu şehirde yaşamanın bir sorumluluğu vardır.

Çünkü; Bu sorumluluk duygusu zaman içinde bazen politize olarak halkın biribirine düşürüldüğü zamanlar, bazen de ilmi dokudan nasibini almamış kişilerin ellerinde heba edildiği devirler görülmüştür.

Bu şehirde yaşamanın bir vebali vardır.

Çünkü; sorumluluk mevkiinde olanlar; bu duygu ve düşünceyi görmezlikten geldiklerinde, sorumluluk duygusundan ve vebalinden kurtulamazlar.

Bu şehirde yaşamanın bir sorumluluğu vardır.

Çünkü; okul ve iş arkadaşlıkları; sokak, mahalle ve bağ komşulukları insanların biri birleriyle halleşmelerini gerektirir. Biri birleriyle olan insani ilişkilerini düzenler. Her şeyden önce sevgiyi, saygıyı, dayanışmayı, işbirliğini, şefkati ve muhabbeti artırır. Birbirinin sevincinden ve sıkıntısından haberli olmayı sağlar. Derme çatma kültürlerin bir araya geldiği büyük şehirlerde bu hasleti yaşayamazsınız.

Bu şehirde yaşamanın bir vebali vardır.

Çünkü; bu şehir, camiler , türbeler şehri;  veliler, evliyalar  diyarıdır. Komşusunun evinden cenaze çıkarken; kendi düğününü yapmayacak kadar erdemli, veya başka bir tarihe erteleyecek kadar engin bir kültüre ve değere sahiptir. Oysa kültür birikiminin yoksun olduğu toplumlarda 1.kattan cenaze çıkarken,5. katta davul-zurna çalındığı  hepimizce malumdur.

Bu şehirde yaşamanın bir sorumluluğu vardır.

Çünkü; halkı çalışkandır, girişimcidir, hayırseverdir. Hayırda yarış eder. Hayırsever insanları ** ve hayır işinde karınca kararınca yardım etmekten büyük haz alan halkı vardır. İmam-hatip Lisesi, Doğum evi, Huzur evi, liseler, sağlık ocakları, camiiler ve daha niceleri bunun en güzel örnekleri ile doludur.

Bu şehirde yaşamanın bir vebali vardır.

Çünkü; bir kültür köprüsüdür Zile…

Değil mi ki kökü mazide olan atiyiz. Geleceği geçmişin üzerine kurarız. Geçmiş ve geçmişte yapılanları görmezlikten gelmek, onları hayırla yad etmek yerine; yapılanları görmezlikten gelmek, üzerine toprak örterek unutturmaya çalışmanın bir vebali vardır. Bunun altından kalkılamaz.

Velhasıl, bu şehirde yaşamak ve bu şehirde yaşamanın bir vebali vardır.

Saygılarımla…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir