Kategoriler
Yazarlar

Zehra TIRIL

zt

Zehra Tırıl, 1963 yılında Kayseri- Bünyan’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bünyan’da yaptı.
1986 yılında Isparta Meslek Yüksek Okulu Muhaseve Bölümü’nden mezun oldu.
Yazmaya ortaokul yıllarında şiirle başladı. 25 yaşından sonra öykü yazmaya karar verdi. Bugüne kadar öyküleri, birçok dergide yayınlanmıştır.
“Odalarda Annem Yok”(2000) ve “Pembe Gecelikli Kız”(2002)  Zehra Tırıl’ın,  Hikâye kitaplarıdır.
“Odalarda Annem Yok” hikâye kitabı, 2000 yılında “AHMET CEVDET ÖYKÜ ÖDÜLÜ’nü kazanmıştır.

    İlk öykü kitabı Odalarda Annem Yok ile okurun ve edebiyat çevrelerinin ilgisini çeken, 2000 yılında Cevdet Kudret Öykü Ödülü”nü kazanan Zehra Tırıl, yeni kitabı Pembe Gecelikli Kız ile öykücülüğünün sınırlarını daha da genişleterek yeni ufuklara açılıyor. Anadolu”nun küçük kentlerindeki dar, kıstırılmış insanların dünyalarından çarpıcı kesitler veriyor. Tanıdığı, iyi bildiği bir dünyayı abartmadan, sesini yükseltmeden, dışarıda kalmayı başarıp içeriden bakarak, duyarak, hissederek anlatıyor Zehra Tırıl. Hayatın dayattığı güçlükleri yazgısıymışcasına kabullenmiş sıradan insanların beklentilerini, umutlarını, umutsuzluklarını, hayal kırıklıklarını taşıyor öykülerine. Bu kitabında da küçük bir Anadolu kentinde kadın olmanın güçlüklerini anlatırken, kadının baskılar karşısındaki umarsızlığını, boyun eğmişliğine karşın içten ie başkaldırışını küçük karelerle, düşündürücü ayrıntılarla, kendine özgü sesiyle veriyor.

(esen shop’tan alınmıştır.)

    Zehra Tırıl´ın sesi, Anadolu´nun nicedir öykümüzden dışlanmış renkleri, dokusu ve kokularıyla birlikte geliyor; yepyeni bir duyarlık ve derinlik bize ulaşıyor. Genç öykücü, iyi tanıdığı taşra yaşamını, bir köşeye sıkışıp kalmış, soluk almaya çalışan kasaba ve küçük kent orta sınıf insanını, anlardan, durumlardan oluşan canlı kesitlerle anlatırken, özgün bir öykü dünyası kurmayı başarıyor. Küçük kaçışları ve inatçı suskunluklarıyla yaşama direnen kadınları, iyimser sabırları ve tepkileriyle öykülerine konu ediyor; onların ev içlerinde, çeyiz odalarında, gölgeli avlularda, bir fotoğraf karesinde kalakalmış hüzünlerini yansıtırken içimizi burkuyor. Yaşananları-yaşanamayanları aktarırken -alttan alta ve incelikle- korunmaya çalışılan eskimiş değer yargılarının eleştirisini de yapıyor. Zehra Tırıl, güçlü, derin gözlemler yapabilen bir öykücü. Çarpıcı imgeleri yakalıyor, etkileyici metaforlar kuruyor. Dili yalın, temiz, zengin. Dünyaya katışıksız bir içtenlik ve sevecenlikle bakması oldukça etkileyici. Odalarda Annem Yok adını verdiği bu ilk kitabında yer alan öyküler, hepimizin yaşayabileceği anları, yeşerttiğimiz umutları, geriye kalan kederleri, bakmadan geçtiklerimizi ve boğazımızda düğümlenen bir çok duyguyu yüze çıkarıyor. Zehra Tırıl´ın önümüzdeki zaman içinde öykücülüğümüzde yeni, önemli bir ad olarak öne çıkacağına inanıyorum ( “Odalarda Annem Yok “Kitabı arka kapağından)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir