Yusuf MERAL
55 yıl önce sık sık gittiğim köy
Babamla (Rahmetli babam hazır elbiseci-Bu günkü anlamda konfeksiyoncu-idi) birlikte bende bazı hafta bir bazı haftalar 2 kamyonla YERKÖY pazarına giderdi Zile esnafı.
Demirciden tutun, urgancıya hazır ayakkabı(özellikle kara lastik-naylon)cıdan tutun da, düvenciye velhasıl kantariye, bakkaliye, hırdavat, marangoz (oklava, hazır tel dolap, yayık, tahtası vs.)cuya kadar her kesimden bir iki kamyon emtia üzerinde mal sahipleri.
Babamla birlikte 4-5 defa da ben gittim. 1960 lı yıllarda.Adı üstünde büyükçe bir köydü.( O zamanlar Zile esnafı Amasya, Erbaa, Turhal, Artova, Çekerek, Aydıncık, Çorum- Osmancık, Amasya-Gümüşhacıköy pazarlarına giderlerdi.)Elektrik’i ve de umumi tuvaleti yok denecek kadar ilkel olan bir yerdi.
Bir ay öncesi Çiçekdağ’la birlikte burasını da tekrar görmek bir vesileyle nasip oldu.
Tanıyamadım şehri (affedersiniz köyü) daha doğrusu tanımak istemedim. Olamaz dedim kendi kendime. Şehir Çiçekdağ’la birleşmiş (bir köprü ayırıyor iki ilçeyi biribirinden. Çiçekdağ Kırşehir’e bağlı, Yerköy Yozgat’a)Kırşehir ve Yozgat’tan başka bağlantısı olmayan bir yer YERKÖY. Yani ulaşım merkezlerine oldukça uzak bir yer.
Cadde diyemeyeceğim Bulvarlar…7-8 katlı modern binalar.
Hiç de alışık olmadığım büyük işyerleri.
Osmanlı döneminde küçük bir köy.1935 de nahiye nihayet 1945 de ilçe.
1965 de 11.000 nüfus,1980 de 20.000 şimdi 30.000 nüfuslu modern bakımlı bir iç Anadolu şehri.
Şehirde 15 e yakın kitap kırtasiyeci var.(Kültür farkı)
Şehirde YİBİTAŞ Çimento fabrikası, Yibitaş Entegre tesisleri, 2 yem fabrikası, 1 kraft torba fabrikası, 2 tuğla kiremit, (Gen-Taş tuğla fab.),bir konfeksiyon, 4 un,bir biriket ve de Ayçiçeği yağı fabrikası.
Bu tesislerde 2.ooo den fazla çalışan insan. Ve de katma değeri.
Nereden Nereye…