01.Ocak 1939 tarihinde Bünyan’da doğdu. Babası, Bünyan’da 27 yıl Maarif Memuru (İlçe Milli Eğitim Müdürü) olarak görev yapmış olan Mehmet Yıldız; annesi, Bünyan eşrafından 1. devre Kayseri Mebusu Hoca Âlim Efendi’nin kızı Ayşe Yıldız’dır.
İlköğremini Bünyan’da tamamladı. Ortaokula her ne kadar Bünyan’da başlamışsa da, öğretmensizlik nedeniyle 1952 yılında ortaokul kapatılınca, Kayseri lisesi orta kısmında öğrenimine devam etti. Ortaokuldan sonra Kayseri Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.
Askerliğini, 1965 / 1966 yıllarında yedek subay öğretmen olarak , Adapazarı Acıelmalık Köyünde yaptı. 1967 yılında Kayseri Pınarbaşı Lisesi edebiyat öğretmenliğine atandı. Bu okulda başladığı yöneticilik görevine, daha sonraları sırasıyla, Kayseri İnşaat Teknik Lisesi, Fevzi Çakmak Lisesi, TED Kayseri Koleji Vakfı Özel Lisesi’nde edebiyat öğretmeni ve yönetici olarak devam etti.
Evli ve dört çocuk babası olan Bünyânî, Milli Eğitime vermiş olduğu 37 yıllık hizmet sonrası emekli oldu.
Ailesinin Türk kültürünün beşiği olan Horasandan gelmesi ve çevresinde hısım olan Âşık dayısının bulunması ve çocukluğunda annesinden, dayısından dinlediği ezgiler (Âşık dayı -Mustafa Alltınkaynak )onda bir takım etkiler bırakmış, aynı zamanda Memiş Hoca gibi Bünyanlı âşık ozanların etkisinde kalarak şiirler yazmaya başlamış. Türkçeyi en güzel biçimde kullanarak eserler vermiştir.(Kayseri 38 Almanak’tan alınmıştır.)
Eserleri:
Hasret Bağrımıza Bağdaş Kurdu
VİRANDIR ŞİMDİ BAĞLARIM
Çok zamandır tutamadım dalımı
Tadamadım dudağının balını
Soramadım hatırını halini
Yâr senin aşkından her dem ağlarım
Akşamı ederim sabah zor olur
Hasret yüreğimde kızgın kor olur
Söylesem derdimi hemen şor olur
Bağrıma taş basar dilimi bağlarım
Açmadı bahtımın gülü açmadı
Murat çeşmesinden bir su içmedi
Gönül serden geçti yârdan geçmedi
Bünyânî virandır şimdi bağlarım