Kategoriler
Yazarlar

Yunus Bekir YURDAKUL

yby

1953’te, Kayseri’nin Sarımsaklı köyünde doğdu. İlkokulu aynı yerde tamamladı.
Ankara Kurtuluş Lisesi ve Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü’nü bitirdi.
Erzincan, İstanbul ve İzmir’de çeşitli okullarda uzun yıllar öğretmenlik yaptı.
2003’te emekli oldu. Özel sektörde yönetici, eğitim uzmanı, basın danışmanı, yayın yönetmeni, düzeltmen, yayına hazırlayan olarak görev aldı.
Yirmi yıla yaklaşan gazetecilik serüveninde, yerel gazetelerden başka, Yeni Asır, Gazete Ege, Milliyet Ege, Haber Ekspres’te çalıştı. Kitap, edebiyat, kültür-sanat, çocuk sayfalarını hazırladı ve yönetti.

    Deneme, eleştiri, değini, anlatı ve söyleşileri çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı.

     “İzmir İzmir kent kültürü ve sanat dergisi”ne, kuruluş sürecinde önemli katkılarda bulundu. Anadili dergisinin yazı kurulunda çalıştı. Ünlem sanat dergisini kuran ve hazırlayan kurul içinde yer aldı.

    Çeşitli dergilerde, görsel ve teknik yönetmen, yayın kurulu üyesi, editör, düzeltmen ve danışman olarak çalıştı.

    Doğru ve etkili konuşmak ve yazmak, iletişim, dil sevgisi, dilde kirlenme, Türkçenin sorunları, dil ve iletişim vb. konularda söyleşilere katıldı, konuşmalar yaptı.

    Kitap yayıncılığı yaptı. K Yayınları’nın kuruluş sürecinde Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi.

    TRT İzmir Radyosu için, dört yıl boyunca (1997-2001), dil ve kültür-sanat izlenceleri; Batı Radyo’da, bir yıl süreyle (2001-2002), “Şiirce” adlı şiir-söyleşi izlencesini hazırladı ve sundu.

    Milliyet Ege için hazırladığı çocuk sayfası ” Arkadaş” ile “2000 Özel Ekin Lisesi Eğitim Başarı Ödülleri” yarışmasında “Özel Ödül“e değer görüldü.

    2001’de, İzmir’de yayımlanan ilk kitabı ” Sözün Doğru Desene“de, bir dönem Yeni Asır’da “Dilden Dile” başlığıyla yayımladığı dil yazılarından bir bölümünü topladı. ” Şiirlerde İzmir/ ‘Bütün Hüzünlerin Başkentine’ ” ve ” Öykülerde İzmir/ ‘Bir İzmir Var/dı’ ” adlı iki seçkiyi (Ercan Günaydın ile birlikte) hazırladı. Bu iki yapıt da Ercan Kitabevi Yayınları arasında çıktı (2003). 20. yüzyıldan 106 şairin 360 şirini bir araya getirdiği,“Kanatlı Sözler” Bahçesi adını verdiği Çocuklar İçin Şiir Kitabı, Mavibulut Yayınları arasından çıktı (Eylül 2006)

    Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Edebiyatçılar Derneği,Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) ve Dil Derneğiüyesidir.

    2003’ten bu yana, Dil Derneği’nin İzmir Temsilcisidir. Haziran 2006’dan bu yana Narlıdere Belediyesi Sanat Danışmanı olarak görev yapmaktadır.

    Söyleşi ve yazılarında önceliği ve ağırlığı, Türkçenin, başta kitle iletişim araçları olmak üzere, yaşamın birçok alanında kullanımından doğan sıkıntı ve sorunlara verdi.

    Anadilimize duyarlığını ve dil sevgisini ortaya koyduğu yazı, yayın ve söyleşilerini; eğitim, basın, yayın ve sanat alanındaki etkinlik ve çalışmalarını sürdürüyor.

            Evli, bir kızı var.

ÖRNEKLER

TÜRKÇEMİZ TÜKENMEZ!

Çoban kız

Yazının düzünü yorgun adımlarla aşmaktaydılar. Bir küçük pınarın başında nasılsa ayakta kalmış alıç ağacının gölgesinde bir soluk almayı kurdular. Gayretli adımlarla ağacın duldasına daha bir tez vardılar. Bir kıyıcıkta uyuklayan kuzuların, oğlakların arasındaydı küçük kız. Usulca seslendiler. Uyandı. Suyu sordular ilkin; içilir miydi? “Acı demezseniz?” dedi kız. Az biraz çoraktı, ama iyiydi su. Kana kana içtiler.

Adı Kezban’dı. Okuyordu. Bu yıl son sınıftaydı. Okul bir bitsin, soluğu öğretmen okulunda alacaktı. Öğretmen olacaktı. Tatillerde kuzuyu oğlağı yazıya çıkarıyordu, otlatmaya. Torbasında azığı vardı. İnceden, yazının renginde, bozkırın tadında birkaç tane tandır ekmeği, peynir… Çıkardı torbasındakileri, yolcu konuklarına sundu. Kezban’ı kırmadılar. Mahcup lokmalarla ortak oldular onun azığına. Saçlarına ak düşmüş olanı, Kezban’ın özenle katlayıp bir kenara kaldırdığı torbasını düşürdü gözlerini, “Başka ne var torbanda?” Kezban’ın yüzü ışıdı. Yanakları al al oldu. Heyecanla döndü, torbasını kucakladı. Küçük elini, bir anda yitirdiği torbadan sevgiyle çıkardı. En güzel sesiyle konuştu: “Kitabım var; kitap okuyorum bu kuzucuklar uyuklarken.”

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir