Kategoriler
Yazarlar

Yard. Doç. Dr. Kadir ÖZDAMARLER

kdrozdmr

 
1948’de Develi’de doğdu.Babası Abbaslardan Mehmet,annesi Aydınlardan Arife’dir.Üç kardeşin en  büyüğüdür.Evli ve iki çocuk babasıdır.

İlk ,orta ve liseyi Develi’de tamamlamıştır.Yüksek tahsilini An.Ün. DTCF’nin Türk Dili Bölümü’nde tamamlamıştır.(1972)Yıllardır Kayseri’deki resmi ve özel liselerde öğretmen- idareci olarak çalışmıştır.N.Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi ,Sami Yangın Anadolu Ticaret Lisesi ile Belediye Özel Lisesi’nin kurucu müdürüdür.

1992’de Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Kayseri ve Çevresi Türküleri” adlı teziyle Yüksek Lisansını,1997’de de “Develi Folklor Halk Edebiyatı ve Etnografyası” adlı doktora teziyle de doktor olmuştur.Bu arada bir kısım arkadaşlarıyla Türkiye’de ilk örnek olması bakımından “Kayseri Eğitim Müzesi”nin kurulmasında ve MEB’nın kurduğu “MEB Eğitim Müzesi’nde yer alan Kayseri’li öğretmenlerimizin hayat hikayelerini ve önemli hizmetlerinin  çıkarılmasında önemli rolü olmuştur.

1999’da orta öğretimdeki hayatını noktalamış ve aynı yılda Kazakistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde Yrd.Doç.Dr. olarak görev almıştır.Daha sonra Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat fakültesi’nde Türk-İslâm Edebiyatı  öğretim üyesi olarak görev yapmış ve 2008’de emekli olmuştur.

İlk yazılarına 1976 yılında başlamıştır. O günden bugüne çeşitli gazete ve başta Küçük Dergi, Kayseri’de Kültür, Erciyes, Doğuş, Türk Edebiyatı, Bilgiyurdu, Develi Belediyesi Haber Bülteni vb.olmak üzere dergilerde dini, milli,biyografik ve edebi konuları işlemeye çalışmıştır.Bunlardan Erciyes ile Küçük Dergi’nin kurucuları arasındadır.Bunlar yanında uzun zaman Kayseri Türk Ocağı Dergisi’nin genel yayın yönetmeni ve yazarlığını da yapmıştır.

Bu çalışmaları yanında 1976-1981 yılları arasında KASD ( Kayseri Sanatçılar Derneği )’nin başkanlığını yapmıştır.1979’da Develi’de yapılan “Âşık Seyrânî Seminer ve Şenlikleri”Komitesi’nde görev almış;1981 ve 1982 yıllarında da Türkiye çapında “Kasd Edebiyat Armağanları” adıyla ödüller verilmesini sağlamıştır. Ayrıca 2002 yılında Develi Belediyesi’nin sponsorluğunda “Bütün Yönleriyle Develi-1.Bilgi Şöleni” adıyla bir sempozyumun gerçekleşmesinde ve bu bildirilerin kitaplaşmasında büyük hizmeti olmuştur.

Uluslararası ve ulusal sempozyumlarda değişik tebliğleri yayınlanan ve şiirle de uğraşan ve bu çalışmaları dolayısıylabir çok takdirname,berat,madalya ve şilt alan  Özdamarlar halen Çağdaş Develi veKayseri Hakimiyet Gazeteleri ile Bilgi Yurdu ve Kahramanmaraş’ta yayınlanan Alkış  Dergisi yazarları arasındadır.

Eserleri:

A.Eğitim dalında:

1.Öğretmenler Gününe Armağan(Komisyon)Kayseri 1985

2.Cumhuriyetin 75.Yılında Kayseri Eğitim Belgeseli (Komisyon),Kayseri 1998

3.Dilbilim 1,(Komisyon)Ankara 2000

4.Dilbilim 2, (Komisyon)Ankara 2000

5.Develi Eğitim Tarihi, Develi 2007

B.Biyografi dalında:

Prof.Dr.Turhan Feyzioğlu,Kayseri 1994

 

C.Edebi dalında:

Marşlarımız,Kayseri 1976

Develi’li Âşık Seyranî Bibliyografyası (H.A.Yüksel ile),Ankara 1988

 

D.Basıma Hazır Çalışmalar

1.Develi Bilâdiyesi

2.Fotoğraflarla Develi’de Zaman,Mekan ve İnsan,

3.Develi Kültür Atlası

4.Âşık Seyrânî (Hayatı,Şiirleri)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir