Kategoriler
Yazarlar

Atiye Güner TÜMÜKLÜ

indir

1947  Kayseri-Bünyan doğumludur
Bünyan Ortaokulu, Kayseri Lisesi, İzmir-Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü bitirerek Türkçe öğretmeni
Yurdun değişik yerlerinde Develi, Bitlis-Tatvan, Hakkâri, Hakkâri-Yüksekova, Bünyan ve İzmir-Torbalı’da olmak üzere otuz yıldan fazla Türkçe öğretmenliği görevini sürdürdü..
Evli ve üç çocuk annesi olup, dört de torunu bulunmaktadır.
KYD (Kadın Yazarlar Derneği) ve EKYAZ (Egeli Kadın Yazarlar Derneği) üyesidir.
Emeklidir.
İnsan tanımını; “Hakkı olanı, alması gerekeni, kopara kopara alması bilen, olumsuzlukları kadere bağlayıp tırsan pusan susan değil; elde ettiklerini toplayan bütünleştiren yaşadıklarından çıkardığı sonucu sözlü yazılı paylaşandır,” biçimiyle yapar. Kendisi de bu tanıma göre yaşar. Öyle ki anılarını ürkütmekten, anlatınca yıpratmaktan, yazınca da özünün yıpranmasından korkmaz. “Yaşam, hiçbir kimse için bir bozgun değildir”e inanır. İnsanca yaşamak için gerekli üç kavrama bağlıdır. İMGE, TUTKU, İNANI. Doğru olmaktan, özveride bulunmaktan kesinlikle pişmanlık duymaz. Özünde karamsarlık olmadığı halde yazdıklarını insanlarla  paylaşmamaktan dolayı az biraz mutsuzdur..(Kadın Yazarlar Derneği’nden alınmıştır.)

ESERLERİ VE  ÖDÜL KAZANAN ÖYKÜLERİ :
1.“Kocanı Yemedik Ya”
Seyrek Belediyesi Kadın Konulu Öykü Yarışması
2. “Zenginden Kaparo”
2009 Ankara Kitaplığı Kanada: Jüri Özel Ödülü
3. “Çiri Kim Yediyse”
Geleneksel Mahmut Tunaboylu Öykü Yarışması.
4. “Aşkın E’ Hali”
Gila Kohen Öykü Yarışması
5. “Ünzüle”
2009 İzmir Kuş Cenneti Koruma Ve Yaşatma Derneği 1.Öykü Yarışması
6. “Canlı Çuval”
2010 Yılı Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması
7. “Yerini Yadırgayan Göçmen Kuşu”
2010 İzmir Kuş Cenneti Göç Konulu Öykü Yarışması
8. “Müberek Köpekler”
2011 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülü
9. “Küstüm Çiçeği ”
6. Gila Kohen Öykü Yarışması Öykü Ödülü
10.“Tummadan Tummaya”
2010 Alt Kitap Öykü Yarışması
11. “Karınca Kardeşliği”
2011 Seyrek Anam Evi Çalışma Gurubu
Savaşın Getirdikleri Konulu Öykü Yarışması
12. Kaşık Büyüsü
2012 Yılı Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülü

Ödüllü hikayelerini bir araya topladığı “Zenginden Kaparo” adlı kitabıyla yayın hayatına kazandırdı. Hayatı boyunca kitaplarla haşır neşir olan, okumayı hiçbir zaman bırakmayan Tümüklü’yü kitap yazmaya çocukları teşvik etti. Atiye Hoca’nın çocuklarından Dilek Doğu Sevim, kitabın afişini yaparken, Gülden Demir reklamlarını üstlendi. Doktor oğlu Mustafa Murat Tümüklü’ de maddi destekte bulundu. Kitabını çocuklarının hem teşviki hem de desteği ile bastığını söyleyen Tümüklü: “Çocuklarım da eşim de hep yanımda oldu. Onlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

KİTABIN KAPAĞI ÖYKÜLERDEN BİR PARÇA GİBİ

ATİYE Güner Tümüklü’nün ezelden beri kitap yazma isteği vardı. Ancak okul, öğretmenlik, annelik derken bu hayallerini ertelemek zorunda kaldı. Emekliliğinin ardından okumaktan hiç vazgeçmeyen Tümüklü, çocuklarını da evlendirip gönderince eşiyle baş başa kaldı ve yazmaya ayıracak vakti oluştu. Sistematik olarak yazmaya 15 yıl önce başladığını belirten Tümüklü: “Lise döneminde okul dergisinde yazardım. Ancak daha sonra emekli olana kadar ara verdim. Sanırım bu benim biriktirme dönemimdi. Fırsat bulunca da içimdekileri kaleme döktüm” dedi. Öykülerinde hem acı hem de tatlı şeyleri anlattığını belirten Atiye Hoca: “Kapaktaki resimde bulunan kadının yüzünün bir yanı hüzünlü, diğer yanı gülümsüyor”

KARA KUTU

ÇEHOV tarzı durum hikâyelerini kaleme alan Atiye Hoca, öykülerini geride bırakacağı bir miras olarak görüyor. İnsanların maddi şeylerini dünyada bıraktığını, düşüncelerini ve duygularını yanında götürdüklerini ifade eden Atiye Hoca: “Ben düşüncelerimi yanımda götürmek istemiyorum. Burada kalmasını, benden sonra da yaşamasını istiyorum. Bu yaştan sonra organlarımı kimse almaz ama düşüncelerim, birikimim daimidir” diye konuştu. Öykü kitabını kara kutusu olarak gördüğüne belirten Tümüklü: “Her insanın bir kara kutusu vardır. Kimisi açılır, kimisi sıkı sıkıya kapalıdır. Öykülerim, benim kara kutumdan yansıyanlardır. Kendi yaşadığım ya da gördüğüm şeylerin veyahut duyduğum tek bir sözün bende uyandırdığıdır.” diye konuştu.(Büyük Torbalı-Torbalı haber portalı’ndan alınmıştır.-15 şubat 2012-)

Basılı Eserleri:

Zenginden Kaparo ve Memur Kedisi’dir.

   Memur Kedisi; İlköğretim yıllarındaki çocuklara hitaben yazılmış ancak büyüklerin de keyifle okuyabileceği bu kitapta, yazarınçocukluk deneyimlerinin de yer aldığı kısa öyküler bulunmaktadır.
Yazaröykülerinde insana, hayvana, ülkeye ve doğaya duyulan derin sevgiyi sade bir dil ve akıcı bir üslupla anlatırken; çocuklara çevre, ülke, doğa ve aile bilincini aşılayıp, okuma sevgisini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda yetişkinlere deçocukların yaşadığı kaygı ve sevinçleri onların gözünden görebilme ve çocuk dünyasında keyifli bir yolculuk fırsatı sunmaktadır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir